©
 

Etusivu

Kuvia Honkapirtistä

Honkapirtin historiaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hitusen Honkapirtin historiaa

Honkapirtin rakensivat Kinahmon kylällä kolmekymmentäluvulla toimineet lukuisat seurat ja yhdistykset. Ja talo käsitti n. 90 m2 suuruisen juhlasalin, näyttämön ,keittiön ja ravintolatilat sekä vahtimestarin kamarin. Talo rakennettiin osakeyhtiöperiaatteella. Kukin taho merkitsi itselleen sopivan määrän 100 markan arvoisia osakkeita, jotka sai maksaa joko työnä tai tarvikkeina nimetyn seuran puolesta. Talo oli 1930-1960:luvulla vilkkaassa käytössä. Aktiivisimpia käyttäjiä olivat Kinahmon nuorisoseura ja maamiesseura sekä marttayhdistys. Sota-aikanakin taloa käytettiin sotilaiden majoitukseen.

Väen vähetessä kyliltä talon käyttökin väheni, mutta ränsistymään talo ei koskaan päässyt. Perinteisesti Honkapirtillä ovat kyläläiset pitäneet loppiaisiltamat ja viimeiset pari vuosikymmentä Honkapirtillä ovat Kinahmon kesäteatterin näyttelijät harjoitelleet kulloisenkin kesän ja talven esityskappaleensa. Talon omistavat nykyään kyläyhdistys ja teatteriyhdistys. Taloa on remontoitu vuosikymmenien aikana lukuisia kertoja. 2009-2011 talo on sisältä remontoitu nykyaikaiseksi ja 100 m² tanssilattia on laatoitettu kivipintaiseksi polvijärveläisellä leopardivuolukivellä.
Viimeisin remontti oli näyttämöllä jossa näyttämö vuorattiin paloturvallisella Gyproc-levyllä, uusittiin kaikki sähkötyöt ja valaistus vaihdettiin DMX-ohjattuun led valaistukseen.


Honkapirtti uutena 1933

 

Perustaminen ja rakentaminen:
Seurojentalon rakentamisesta kylälle keskusteltiin ensimmäisen kerran Maamiesseuran kokouksessa Pullosaaressa 2.3.1925, jolloin tiedusteltiin muiden yhdistysten halukkuutta osallistua em. hankkeeseen. Ensimmäinen yhdistysten yhteinen neuvottelukokous pidettiin 11.1.1933 Lehikkolassa. Kokoonkutsujana oli opettaja Ilkka A. Rahkonen ja paikalla olivat edustettuina Kinahmon Osuuskassa, Kinahmon Maamiesseura, Polvijärven Suojeluskunnan Kinahmon kyläosasto, Lotta Svärd-järjestön Kinahmon alaosasto, Kinahmon Nuorisoseura ja Maalaisliiton Kinahmon paikallisosasto. Kokouksessa oli läsnä kaikkiaan 11 henkilöä. Polvijärven Suojeluskunnan Kinahmon kyläosasto päätti kokouksessaan koululla 24.2.1933 yksimielisesti ostaa vuorineuvos L. Baumgartnerilta Saarivaaran kylässä olevat Luukkolan tilan Rno:20 rakennukset ja otettiin tähän 3000 Smk:n laina Uuno Hirvoselta ja Juho A.Mertaselta, johon lainaan kokouksen osanottajat menivät omavelkaiseen takaukseen. Osasto osti myöhemmin keväällä tontin Stina ja Heikki Turpeiselta kylän keskustasta rakennusta varten. Rakennustoimikunnan kutsusta taloyhtiön perustava kokous pidettiin sunnuntaina 23.4.1933 Lehikkolassa.

Rakennustoimikunta talkoili perustuskivet paikalle 27.4.1933. Rakennuksen purki ja tontille nosti kirvesmies Heikki Hirvonen, Nurkkala, poikansa Veikon sekä työporukkansa kanssa. Tässä osassa rakennusta toimii keittiö, ravintola ja vahtimestarin asunto. Juhlasali/näyttämöosan talkoilla hankituista hirsistä rakensi kirvesmies Juho Salo, Sivinlampi, apulaisineen. Ovet, ikkunat ja tikapuut teki Matti Turpeinen. Multiaiset, lattiatyöt, puu- ja sementtityöt, rappuset ja ulkomaalauksen itsekeitetyllä punamultamaalilla urakoi Antti Haaranen Polvijärveltä. Uunikivet keräsi Toivo Hyttinen, Erkki ja Oiva Kettunen Tirrinsaaren tilalta ja uunit muurasi muurari Juho Tossavainen. Salin 15 penkkiä sekä ravintolan pöydän ja 2 penkkiä valmisti puuseppä Eevert Niemi, Tirrinsaari. Näyttämön kulissit annettiin herra Eino Pakarisen tehtäväksi. Ulkorakennuksen, joka sisältää navetan, ladon, puuliiterin ja kaksi käymälää, rakensi kirvesmies Heikki Hirvonen samoin hän teki myös keittiön eteisen ja näyttämölle yksinkertaiset portaat. Saarivaarasta ostetusta aittarakennuksesta teki saunan kirvesmies Juho Salo.

Seurojentalo Oy Honkapirtin vihkijäisjuhla järjestettiin syyskuun 9 pnä 1933. Juhla oli kaksipäiväinen ohjelmineen, kilpailuineen, tarjoiluineen ja iltamineen. Kunniavieraiksi kutsuttiin perustamiseen ja rakentamiseen osallistuneet henkilöt puolisoineen sekä muutama paikallinen vaikuttaja. Juhlasta ilmoitettiin Karjalainen ja Karjalan Maa lehdissä 7.9.1933 ja pylväsilmoituksin.

Seurojentalo Oy:n varsinainen perustamiskokous pidettiin maaliskuun 20. pnä 1936 klo 17.00 omassa talossa, jolloin johtokuntaan valittiin Uuno Hirvonen, Poukkuranta, Ada Hyttinen, Kirkkoniemi, Juho A. Mertanen, Koivuranta, Otto Hyttinen I, Mähölä ja Olavi Räsänen, Toivala sekä varalle Olavi Savolainen, Pekkilä ja Uuno A. Savolainen, Mäkelä. Osakkaiksi hyväksyttiin seuraavat kinahmolaiset yhdistykset : Polvijärven Suojeluskunnan Kinahmon kyläosasto, Kinahmon Osuuskassa, Kinahmon Nuorisoseura, Lotta Svärd Polvijärven paikallisosaston Kinahmon alaosasto, Kinahmon Maamiesseura sekä Voimistelu- ja urheiluseura Murto, mikäli tämä rekisteröityy yhdistysrekisteriin. (Ei rekisteröitynyt).

Toiminta:
Ensimmäiseksi vahtimestariksi taloon valittiin Toivo Tanskanen 1933 -1937. Myöhempinä vahtimestareina ovat toimineet suutari Antti Hirvonen 1937-1942, Saimi Nuutinen 1943-1950, jälleen Antti Hirvonen 1950-1954, Saara Hirvonen 1954-1956 ja Esko Hirvonen 1956-1999. Nykyisin talonmiestä ei talossa ole. Toiminnan rahoittamiseksi pidettiin Oy:n nimiin parit ohjelmalliset iltamat vuodessa ja tiloja vuokrattiin runsaasti muiden yhteisöjen käyttöön, jotka järjestivät omia erimuotoisia tilaisuuksiaan talossa. Honkapirtillä tanssittiin monet kinahmolaisten häät.

Osakeyhtiö lunasti tontin Suojeluskunnalta ja osti vähän lisämaatakin Heikki Turpeiselta 1937. Murron osakkeet päätettiin myydä 1938. Vuokralaisina tiloissa ovat toimineet Kinahmon Osuuskassa, puhelinkeskus, postipysäkki, kirjasto sekä autoilija Paavo Nevalainen. I Presidenttien kuvat ja astiasto hankittiin 1935, radiogramofoni -39, sähköt -47 ja paloruisku -52.

Jatkosodan aikaan Honkapirtille leiriytyi kesäkuusta syyskuuhun 1941 n.2,5 kk:ksi IS-joukkue, joka oli koottu paikallisista 17 v. nuorista miehistä ja nostoväestä. Tehtävänä oli suorittaa ilmavalvontaa Lappalanmäellä sijaitsevassa näkötornissa ja vartiointia desanttivaaran vuoksi. Vartioinnin ohessa Kinahmon urheilukentän ampumaradalla suoritettiin ampuma- ja sotilasharjoituksia. Joukkue lakkautettiin, kun nuoret saavuttivat asevelvollisuusiän ja lähtivät armeijaan. Polvijärven IS-komppanian joukkueita toimi myös Sotkumassa, Martonvaarassa ja kirkonkylällä. Komppania perustettiin uudelleen 1944, lisääntyneen desanttitoiminnan takia, mutta onneksi Kinahmossa ei ollut desanttihavaintoja.
Suojeluskunnat ja Lotta Svärd-järjestö lakkautettiin sotien jälkeen. Suojeluskunnan Kinahmon osaston osakkeet (102 kpl) siirtyivät Polvijärven kunnan haltuun, jotka kunta lahjoitti takaisin taloyhtiölle 1957. Polvijärven kunta oli siis Oy:n osakkaana n.10 v. Lotta Svärd Kinahmon osaston osakkeet (23 kpl) siirtyivät valtion haltuun, jolta osakkeet lunastettiin takaisin ja myytiin edelleen Polvijärven Urheilijoiden (POU) Kinahmon ala-osastolle 1949. Kinahmon Osuuskassa fuusioitui aikanaan Polvijärven Osuuspankkiin ja Osuuspankki lahjoitti hallitsemansa Honkapirtin osakkeet (54) Kinahmon Erämiehet r.y:lle 1972. Erämiehet luopuivat osakkeistaan ja lahjoittivat osakkeensa Kinahmon Teatteriyhdistykselle huhtikuussa 2001. Kinahmon Nuorisoseura uinahti 1960-70 lukujen vaihteessa ja nykyisin sen osakkeita hallinnoi Kinahmon Kyläyhdistys ry.
Nykyisin talon käyttöaste on varsin vähäinen. Suurin käyttäjä on Kinahmon Teatteriyhdistys ry, joka käyttää taloa harjoitustilanaan ja järjestää iltamia. Tansseja järjestetään n. kerran kahdessa vuodessa, lisäksi kiertävä elokuva-esittäjä ym. satunnaiset käyttäjät käyttävät taloa. Eri yhdistysten yms. kokouksia talossa järjestetään useita vuodessa.

Kunnostus:
Seurojentaloa on jouduttu paljon kunnostamaankin, on uusittu uuneja, lattioita ja sähköjohtoja, pellitetty katot, maalattu seinää ym. huoltoa. Suurimpia töitä ovat olleet talon peruskorjaukset 1957 ja 1985, näyttämötilojen laajennus ja tekniikan parantaminen 1980, ulkoeteisen rakentaminen 1981, pihamaan salaojitus ja kunnostus 1989 sekä liittyminen kunnan vesijohtoverkostoon ja viemäröinnin uusiminen 1991.
Viimeisimmässä remontissa 2001 talon alin hirsikerta on uusittu, kivijalkaa vahvistettu ja suojattu. WC-tilat rakennettu. Ravintolahuone remontoitu lattiasta kattoon.
Seurojentalo täytti 70 v.2003.

Taloudenhoitaja-isännöitsijänä ovat yhtiössä toimineet:
Uuno Hirvonen 1933-49, Onni Savolainen 1950-51, Eino Savolainen 1952-69, Antti Walling 1970-2000, Harri Kettunen 2000-2002, Raimo Sormunen 2002-2008 ja Erkki Valling 2008-

Osakkaat:
Tällä hetkellä taloyhtiössä osakkeita omistavat seuraavat yhteisöt:
Kinahmon teatteriyhdistys ry. Kinahmon kyläyhdistys ry. ja taloyhtiö itse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esa Sormusen juhlapuhe Honkapirtin 80-vuotisjuhlissa

 

Kuvia kyläläisten suuresta talkoo hengestä!!